Ce ştim despre orhidee în România

Ce ştim despre orhidee în România?

Date despre distribuţia şi habitatele în care se găsesc orhideele la noi in ţară pot fi găsite răsfirate prin literatură. Noi în proiectul myNature prin digitizarea şi indexarea datelor din literatură încercăm să adunăm aceste date disparate într-un singur loc pentru a crea o imagine de ansamblu a ceea se s-a lucrat şi a ceea ce se ştie până în prezent. Paradoxal, datorită naturii disparate a informaţiei, materialul publicat (public=accessibil) este la fel de inaccesibil ca şi observaţiile nepublicate din note care zac pe undeva într-un sertar.

Peste informaţia săracă din literatură, dorim să adunăm informaţii nepublicate culese în variatele excursii pe teren ale membrilor comunităţii myNature. Pentru ca sunt asa multe lacune in cunoaşterea noastră despre distribuţia orhideelor, informaţia despre aceste plante este necesară. Încercăm să lărgim numărul observaţiilor şi a teritoriului acoperit prin mărirea numărului de personae implicate în acest proces de monitorizare. Această activitate este în general atribuită profesioniştilor, dar noi credem ca o abordare de acest gen este ineficientă. Numărul specialistilor este redus şi cel mai adesea aceştia sunt puţin sau deloc motivaţi să contribuie fără o compensaţie materială. Cu cât mai mare cercul de entuziaşti cu atat mai repede şi mai detaliat vom obţine hărţi de distribuţie a orhideelor la noi în ţară. Cu aceste hărţi detaliate vom putea interpreta tipare de distibuţie şi prin acestea biodiversitatea şi biogeografia acestor plante. Nu este nici un sens să avem legi bune pentru protecţie dacă nu cunoaştem unde sunt plantele şi ce încercăm să protejăm. Datele acumulate în acest proiect se vor putea traduce in predicţii despre evoluţia populaţiilor de orhidee în viitor şi cu ajutorul lor să acţionăm adecvat. Acoperirea geografică naţională pe care o sugerăm dă o imagine mult mai reală a situaţiei din teren decât atenţia dirijată asupra mediatizatelor biodiversity hot-spots.

Pot eu ca nespecialist sa contribui cu ceva?

CATEGORIC POTI AJUTA!!! Orice ieşire în natură poate aduce cu tine înapoi observaţii valoroase (chiar şi un singur punct pe hartă este un pas înainte). Nu te costă nimic să fi un membru activ al acestui proiect şi în plus îţi garantăm ca vei învăţa ceva nou. Orhideele se pot distinge relativ uşor faţă de restul plantelor. Noi în acest portal, venim în ajutorul tău, asamblăm informaţie pentru fiecare specie de orhidee din Romania (fotografii, descrieri, chei de determinare, linkuri la resurse externe). Dacă nu poţi determina o specie, cu siguranţă alţi membrii din comunitate te vor putea ajuta. Caracterul distinctiv al florilor şi inflorescenţei sunt adesea suficiente pentru o identificare corectă. Dacă poţi contribui cu imagini ale plantei respective şi cu o localitate/loc (denumire deal, vale, munte, versant munte, sat, pădure) misiunea ta este îndeplinită. O localiate asociată cu coordonate colectate cu GPS-ul sunt ideale, dar înţelegem ca nu toată lumea are un astfel de aparat. Valorile de logitudine şi latitudine pot fi deduse şi din descrieri bune ale localităţii. Pentru cei care vor să fie mai perseverenţi avem o listă cu informaţii care pot fi colectate. Pentru alte aspecte ale acestui proces, formulare de introducere a datelor şi o listă de parametri care ar putea fi colectaţi intra pe myBiOSis.


Distributia genului Orchis dupa puncte din baza de date myNature.

Te rugăm nu rupe şi nu deranja în nici un fel orhideele care le întâlneşti în călătoriile tale în natură. Fotografiază-le!

Notă: proiectul myNature a ajuns la amploarea pe care o are fără să fie finanţat de nici o instituţie!


19-Mar-2009 corinaa


scroll to top


   Orchids from Turkey
   Orchids of Sardinia
   Epipactis greuteri - o specie nouă de orhidee in România
   Nigritella bicolor în România
   Câteva generalităţi despre orhideele autohtone
   Ce ştim despre orhidee în România
   Protecţia şi conservarea orhideelormybiosis.info
Nature protected areas
Beni's page
GABI'S PAGE
corinaa AT mybiosis.info
myBiOSis
Botanical Notes
The Retezat Mountains
Europe and Middle East Orchids
Romanian Orthoptera
Zoology
share this article