Pagina lui Gabi

album: Saussurea porcii - în Carpaţii Păduroşi

Saussurea porcii  Degen - în Carpaţii Păduroşi

În anul 1856 botanistul Florian Porcius, în una dintre numeroasele sale peregrinări prin Munţii Rodnei, descoperă în apropierea Vârfului Corongiş o asteracee necunoscută din genul Saussurea. Aceasta se diferenţia, de celelalte 2 specii de Saussurea cunoscute din Carpaţii Sud-Estici, în principal prin tulpina lat aripată. Micro-populaţia respectivă era foarte vulnerabilă şi, afectată de păşunatul intens din zonă, dispare după 50-60 ani. Planta a mai fost semnalată, până la începutul secolului XX, din câteva locuri din Munţii Rodnei şi, în anii 1924 şi 1927, din Carpaţii Păduroşi. Ulterior în România se aşterne o lungă perioadă de "tăcere" referitoare la acest taxon, considerat extinct din cauză că numeroasele tentative de a-l regăsi nu au fost încununate de succes. În schimb în Carpaţii Ucrainei s-au menţinut câteva populaţii bine conservate.

Împreună cu un bun prieten, prin bunăvoinţa unor amici biologi la Universitatea din Cernauţi, am întâlnit Saussurea porcii într-o excursie botanică întreprinsă în vara anului trecut.



Universitatea din Cernăuţi (1), © Gabriel Lazăr


Universitatea din Cernăuţi (2) © Gabriel Lazăr

După un drum lung şi anevoios, din cauza viiturilor foarte puternice din ultimii ani, la izvoarele Ceremuşului, într-un loc parcă încremenit în vremuri de mult apuse, am avut şansa să admir această frumoasă plantă endemică.


Peisaj din Carpaţii Păduroşi (1), © Gabriel Lazăr


Peisaj din Carpaţii Păduroşi (2), © Gabriel Lazăr


Imagine de ansamblu a plantei (1), © Gabriel Lazăr


Imagine de ansamblu a plantei (2), © Gabriel Lazăr


Detaliu de tulpină (1), © Gabriel Lazăr


Detaliu de tulpină (2), © Gabriel Lazăr


Detaliu de frunză (1), © Gabriel Lazăr


Detaliu de frunză (2) © Gabriel Lazăr


Detaliu floral (1) © Gabriel Lazăr


Detaliu floral (2), © Gabriel Lazăr


Varietate interesantă cu un singur antodiu, © Gabriel Lazăr



Braşov, 04.02.2012
Gabriel Lazăr, © Gabriel Lazăr