blog dedicat Retezatului

Zilele acestea, un blog dedicat Retezatului a fost deschis în blogosfera mybiosis. Acest blog va include articole, tematici imagini sau știri legate de spațiul geografic al Munților Retezat. Blogul este deschis participării tuturor membrilor înscriși în portalul mybiosis.info.  Deci dacă ai fost în regiune și dorești să împărtășești din impresiile de călătorie, să descrii un traseu, o tură de colectare a observațiilor sau să dezvolți subiecte mai elaborate cu caracter general de popularizare sau științific trimite un mesaj pe adresa noastră sau intră în mediul myBiOSis și deschide un nou item.

Blogul Retezatului este accesibil din acest link sau din prima pagină a portalului în caseta blogosferei. De asemenea în meniul lateral al fiecărui blog din blogosferă se găsește și un link spre Retezat.

Alăturat în imagine este o captură de monitor a primului item din blogul Retezatului. În fapt, acest item de blog este o demonstrație de forță a conceptului blogosferei mybiosis de combinare și reutilizare a resurselor din surse diverse. Pe imagine se pot distinge următoarele repere:

1. Un text descriptiv scris de unul dintre membrii acestui portal.

2. În text, o suită de imagini  ale unui alt membru; în acest exemplu, mirifice peisaje de Benjamin Boceanu.

3. O casetă care listează observații pe taxoni (specii, subspecii etc.) făcute în regiunea Retezatului. Această casetă conține ea însăși un exemplu de îmbinare a resurselor și a activității a diferite părți. O bună parte din setul inițial de date au fost culese din literatură de organizația Milvus în cadrul proiectului Life Natura Managementul Conservativ al Habitatelor Alpine ca Sit Natura 2000 în Parcul Naţional Retezat. La acestea se adaugă alte date din literatură sau originale observate pe teren și adunate de variați membrii înscriși în mediul mybiosis.info.

Un alt aspect deosebit de important aici este că dacă anumite proiecte finanțate din diferite surse au o viață finită și își încetează dezvoltarea, cu soluția de față, setul de date va continua să crească prin participarea diferitelor părți (proiecte sau simpli membri) încă active. În alte cuvinte, numărul înregistrărilor va continua să crească indefinit în anii care urmează.

4. O casetă cu imagini din baza de date mybiosis.info. Aceste imagini sunt contribuite de un număr mare de membrii înscriși în portal. Ca și în cazul observațiilor, numărul imaginilor va continua să crească pe măsură ce noi observații din Retezat sunt introduse în baza de date. Detalii ale imaginilor se pot deschide în paginile specifice ale mediului mybiosis.info.

5. Fiecate item din blogosferă poate fi comentat și îmbunătățit.

Alte aspecte care nu sunt de neglijat:
- caseta de observații poate fi inclusă în oricare item din blogul Retezatului.
- un item (articol, tematică imagini, știre) poate fi inclus concomitent atât în blogul Retezatului, dar și alte bloguri din blogosferă (blogul personal al autorului unui item, Arii și Zone Protejate etc.) maximizând astfel vizibilitatea unei participări.
- în viitorul apropriat aici vor apărea o hartă navigabilă cu observațiile pe specimene și rute/trasee prezentate pe hartă pe care un participant le-a făcut în acești munți.

Vă așteptăm cu drag participarea. Daca aveți întrebări vă rugăm să nu ezitați să le puneți .


03-Nov-2009 greendorf

scroll to top


comments for this blog item
you have to sign in mybiosis.info environment in order to post a comment here

 Seamless integration with your desktop and an even more facile data input into the biodiversity database.
 extragere coordonate geo din imagini
 app: resurse externe BHL
 app: funcție de căutare a obiectelor digitale după identificatori
 app: personalizare bară de sarcini in myBiOSis
 app: modulul pentru statistici îmbunătățit
 functii editare imagine
 fii punctual cu imaginea ta
 data input: import de date facil
 blog dedicat Retezatului
 custom interface
 blogosphere: blogoSfera myNature
 myBiOSis un desktop orientat pe aplicatii de biodiversitate si taxonomie
 app: myBiOSis beta


mybiosis.info
Nature protected areas
Beni's page
GABI'S PAGE
corinaa AT mybiosis.info
myBiOSis
Botanical Notes
The Retezat Mountains
Europe and Middle East Orchids
Romanian Orthoptera
Zoology

share this article