Arii si Zone Protejate

album: Rezervaţia naturală Cheile Turzii




Cheile Turzii văzute dinspre Cheia


Tipul rezervaţiei
Este o rezervaţie complexă: geologică şi floristică.

Localizare şi acces
Cheile Turzii sunt situate în apropierea oraşului Turda de care se află la 6 km distanţă. Accesul auto se face pe DN 75 pe traseul Turda-Câmpeni pâna la indicatorul spre satul Cheia. Alt traseu auto porneşte din nordul oraşulu Turda cu direcţia Turda-Cluj către satul Sănduleşti.

Suprafaţa
Suprafaţa protejată este de 175, 70 ha. Se întinde pe o lungime de 3, 5 km de-a lungul Văii pîrâului Hăşdate.

Ce protejează
Zona are numeroase fenomene carstice formate in calcare printre care aproximativ 60 de peşteri şi arcade etajate ce formează un peisaj impresionant.
 



Cheile Turzii - Turnul Ascuţit © Beniamin Boceanu



Iris pumila în Cheile Turzii © Corina Steiu




Studii floristice detaliate sunt încă din 1938. Flora este diversă fiind reprezentată de aproximativ 1000 de specii (Mohan Gh. et all, 1993) cu numeroase specii de plante cu valoarea ştiinţifică. Lista floristică include şi numeroase specii relicte glaciare, terţiare (Sorbus dacica - prezent doar în zona calacroasă a Munţilor Apuseni) elemente din flora stepică, mediteraneeană şi balcanică.

  
  Centaurea atropurpurea                                       Adonis vernalis                Viola jooi   © Corina Steiu

Specii endemice, plante rare sau ocrotite din flora Romaniei care pot fi văzute aici sunt: Adonis vernalis, Carduus fissurae, Aconitum callibotrryon subsp. fissurae, Dianthus spiculifolius var. integripetalus, Viola jooi, Cephalaria radiata, Ephedra distachya, Centurea atropurpurea, Pedicularis campestris, Dracocephalum austriacum, Fritillaria orientalis, Daphne cneorum, Allium obliquum, Saxifraga rocheliana, Dianthus giganteus, Scabiosa banatica, Sorbus cretica, Taxus, baccata etc.
Unele specii alpine pot fi văzute aici la o altitudine mult mai joasă: Ranunculus oreophilus, Aster alpinus.

O specie de graminee dominantă care contribuie la aspectul general al florei din Cheile Turzii este Sesleria rigida. Aceasta are o distribuţie mozaicată în chei pereferând zonele umbrite sau semiumbrite de stâncărie. O alta graminee ce apare pe stâncării este Helictotrichon decorum.



Adonis vernalis (ruscuţă) în Cheile Turzii © Corina Steiu


Conservare
Cheile Turzii sunt o zonă naturală cu statut protejat.
Păşunatul reprezintă un pericol care ar putea afecta diversitatea vegetală. Zona este vizitată intens de turişti care la un trafic prea mare în afara zonei potecilor marcate pot afecta starea vegetaţiei sau chiar distrugerea ei.

În chei se află şi Cabana Cheile Turzii de la care se pot cumpara câteva produse alimentare (cafea, suc, bere) la o terasă. Pe platoul de lângă intrarea în chei este o zonă de campare. Zonă este preferată şi de cei care practica căţăratul pe stânci. Alte obiective turistice apropiate sunt Cheile Turului, Cheile Borzeşti şi Cascada Ciucaş. Nu este semnal GSM în chei, doar sus pe platou. În sezon (mai-septembrie) se plăteşte o taxă de vizitare (1 RON copii, adulţi 3 RON)
 



Vedere spre platoul de deasupra Cheilor Turzii



22 Septembrie 2011
© mybiosis.info
Corina Steiu


Pentru a vedea mai multe imagini clic pe "vezi toate imaginile" de mai jos.