Pagina lui Beni

album: Muntele Hăşmaş - Piatra Singuratică


Masivul Hăşmaş, parte din Carpaţii Orientali, este cunoscut ca fiind locul de obârşie al celor două râuri, fraţi, Oltul şi Mureşul, hotărâţi să nu se mai vadă pînă ce Dunărea nu-i va îmbuna. Relieful deosebit face ca Muntele Hăşmaş să fie atractiv şi în cursul iernii, atunci când frigurile năpraznice, specifice zonei, dăltuiesc aici forme noi şi supun la grea încercare pădurea de brad, ce-l îmbracă până în Curmătură.

 
Piatra Singuratică şi cabana

Piatra Singuratică este numele unui grup de stânci înălţate deasupra şei largi a Curmăturii, cioplite de tăria vîntului, a apei şi a gerului, netezite apoi de soarele ce le scaldă în lumină, cât e ziua de lungă, atunci când seninul lasă loc unui cer albastru profund. Turistul dornic de a cunoaşte această nestemată a naturii, nu pregetă să pornescă din Bălan, oraşul pe care Mina la abandonat şi să urce voiniceşte piciorul de munte străjuit de Valea Scaunului şi a Pârâului Covaci.
 

Harta cu traseul spre Piatra Singuratică (desen Beniamin Boceanu)

Pe timp de iarnă, poteca porneşte din dreptul Bisericii Catolice, mai precis deasupra podeţului dinspre amonte al drumului forestier şi se tot coteşte la adăpostul brazilor semeţi. Urcuşul, destul de domol, ne duce prin rarişti de pădure ce permit privirii să zburde pe stâncile din creasta Pietrii Ascuţite şi care ne scoate pe lângă monolitul ce veghează asupra izvorului, numit şi La Pândă spre poieniţa deasupra căreia se înalţă steiurile Pietrei Singuratice.


Munţii Hăşmaş - locul numit La Pândă

 
Munţii Hăşmaş - Vârful Piatra Ascuţită

O ultimă pantă, culoar ce duce direct spre şaua ce adăposteşte noua şi cocheta cabană, dar pe care o urcăm cu privirile atrase de colţii Pietrii Singuratice ce iese la iveală dintre brazi. Nu se poate ca ajunşi aici să nu urcăm şi un crâmpei de stâncă din vecinătatea cabanei pentru perspectiva deosebită asupra cetăţii de piatră a Singuraticei, cu brâul de conifere ce-i stau la poale şi care ocroteşte cabana prin ţinuta-i impunătoare. Pentru curioşi există şi o potecă, asigurată cu cabluri de oţel, ce conduce pe vîrful unuia din turnuri, în cazul în care gheaţa depusă o permite.



Piatra Singuratică

După o binemeritată odihnă şi un ceai cald, putem alege între a urca pe Vârful Hăghimaşul Mare ( 1792 m. ) prin Şaua largă a Curmăturii sau spre Vârful Piatra Ascuţită ( Fratele ), ( 1707 m. ), atunci când starea vremii şi a zăpezii o permite. Pentru coborâre se poate opta pentru varianta ce se lasă abrupt spre Valea Scaunului, trecând prin poienile largi aflate pe stânga văii şi de unde se mai pot vedea crestele luminate de soarele aflat acum la asfinţit.


Munţii Hăşmaş - Vârful Hăghimaşul Mare

De remarcat este faptul că primăria din Bălan, a reuşit să refacă vechea cabană, aflată într-un stadiu de ruină integrand-o Parcului Naţional Cheile Bicazuiui-Hăşmaş. Cabana, la care se mai lucrează pentru amenajarea celorlalte dormitoare, păstrează acel spirit al montaniardului pentru care, un adăpost curat şi primitor înseamnă atât de mult, mai ales acum când cabanele-refugiu aflate peste 1500 m sunt din ce în ce mai rare şi pentru care acest loc minunat, lasă amintiri de neuitat.

Beniamin Boceanu
14 Martie 2011

Informaţii:
Cabana Piatra Singuratică tel. 0727 798725 ( Gal Zoltan )
                                         sau  0744 156566 ( Gal Aranka )
Dormitor încălzit cu 9 paturi, în curs de finalizare pînă la 60 de locuri.
Bucătărie, buffet, semnal GSM acceptabil. Apă şi spălător la izvor, toaletă la 10 m.

Nota aditionala: Nu dăm permisiunea nimănui sa copieze continutul din
acest blog (IMAGINI si TEXT) si să-l transfere in alte pagini de
internet. (aviz si pentru cei care fac pagini de Travel Guide to Romania)