fii punctual cu imaginea ta

Mulți dintre cei care posedă o cameră digitală ignoră setarea corectă a datei și timpului. In definitiv, e doar o cameră digitală, vrem să surprindem cu ea imagini inedite, frumoase, spectaculoase; la ce ne-ar interesa timpul exact într-o camera digitala? Avem un ceas pe mână, un telefon în buzunar sau agățat de gât!

Și totuși...avantajele pe care le ai atunci când ești atent(ă) la această setare banală în meniul oricărei camere digitale sunt multiple. O bogăție de informații despre parametrii generali ai camerei digitale precum și setările folosite la fotografiere sunt stocate în EXIF-ul (Exchangeable image file format) fiecărei imagini digitale. Între aceste informații se află și data și timpul exact la care o imagine a fost fotografiată. Această informație nemodificabilă prin copierea fișierelor dint-o parte într-alta ni se poate ușor desluși în diferite programe pe computer. Pentru cei care activează în mediul mybiosis.info poate însă aduce alte câteva avantaje:
  • [data] de câte ori atunci cand am introdus o imagine în baza de date nu ne-am întrebat ”când să fi făcut” această imagine? Sigur, dacă ești riguros cu organizarea imaginilor pe directoare se poate că vei găsi această informație și după ani. Dar asta presupune timp și să fi foarte ordonat. Adesea te-ai întors din excursiile tale în natură rupt(ă) de oboseală și ți-ai spus ”las-că fac mâine.” Și mâine a rămas pentru totdeauna! Dacă ai stat căteva zile în deltă sau pe munte, îți trebuie din nou mult timp dedicat indiferent de cât de odihnit esti.  Dacă însă ai setat data corectă în camera ta digitală, mediul myBiOSis citește EXIF-ul imaginilor încărcate și autosetează formularele pe data fotografierii. Fără efort, într-o clipită și și mai important, fără eroare.
  • [data și timpul] dacă ai un GPS, nu contează de care atâta vreme cât este capabil să înregistreze traseul pe care îl parcurgi, data exactă din EXIF-ul imaginilor se poate corela cu coordonatele geografice de pe traseu folosind timpul citirii fiecărei coordonate. Acest simplu procedeu poate fi folosit de mediul mybiosis pentru a seta automat și coordonatele geografice ale imaginilor in formulare: din nou fără efort, rapid, și fără eroare.


Aceste idei nu sunt noi și mai sunt folosite și pe la alte ”case,” însă aici parcă sunt mai folositoare ca oriunde. Un pic de ”punctualitate” poate aduce un plus semnificativ in activitatea noastră zilnică: cu concentrare mai mică facem mai mult și fără greșeli.  


05-Nov-2009 greendorf

scroll to top


comments for this blog item
you have to sign in mybiosis.info environment in order to post a comment here

 Seamless integration with your desktop and an even more facile data input into the biodiversity database.
 extragere coordonate geo din imagini
 app: resurse externe BHL
 app: funcție de căutare a obiectelor digitale după identificatori
 app: personalizare bară de sarcini in myBiOSis
 app: modulul pentru statistici îmbunătățit
 functii editare imagine
 fii punctual cu imaginea ta
 data input: import de date facil
 blog dedicat Retezatului
 custom interface
 blogosphere: blogoSfera myNature
 myBiOSis un desktop orientat pe aplicatii de biodiversitate si taxonomie
 app: myBiOSis beta


mybiosis.info
Nature protected areas
Beni's page
GABI'S PAGE
corinaa AT mybiosis.info
myBiOSis
Botanical Notes
The Retezat Mountains
Europe and Middle East Orchids
Romanian Orthoptera
Zoology

share this article