myBiOSis un desktop orientat pe aplicatii de biodiversitate si taxonomie

Accesează, contribuie, şi colaborează...fii acasă pe orice computer

myBiOSis este un desktop înzestrat cu o suită de aplicaţii pe care le rulezi prin intermediul browserului. Dacă la aceasta lansare, myBiOSis-beta include în general aplicaţii pe tematici de management al datelor de biodiversitate şi taxonomie, în viitorul apropiat în acest sistem vei putea găsi şi aplicaţii generale sau specializate pe alte profile de activitate.

Pentru că myBiOSis rulează pe un server de internet, acest sistem desktop oferă facilităţi deosebite de integrare a activităţilor personale cu cele ale comunităţii care foloseşte acest sistem. myBiOSis este unicat între sistemele Internet desktop prin îmbinarea posibilităţilor de colaborare şi îmbunătăţire a resurselor folosite în comun cu tematica sa principală: Natura.
 • Meniul de căutare pe care îl cunoşti din interfaţa myNature.net îl poti găsi şi în myBiOSis.
 • Modulul de căutare şi detaliile unui obiect digital (fotografie, observaţie, taxon etc.) sunt însă încărcate în ferestre diferite. Poţi căuta informaţii şi în acelaşi timp utiliza alte funcţii ale sistemului; nu este necesar să sari din pagină în pagină.
 • myBiOSis vine cu o suită de aplicaţii orientate spre comunicare: forum, chat, activity stamper, şi funcţii de atenţionare.
 • Un număr de proprietăţi ale interfeţei pot fi curent personalizate. În viitorul apropiat se vor putea personaliza şi ferestrele, bara de funcţii, meniul precum şi însăşi interfaţa fiecărei aplicaţii în parte.
 • Sistemul poate fi tradus în variate limbi. În prezent limba engleză este limba de dezvoltare iar limba romană este actualizată ca a doua limbă din sistem.
 • Navigatoare pe hărţi sunt incorporate în multe module (detalii taxon, observaţii, formulare de introdus date etc.), dar myBiOSis include şi o mapă cu hărţi care este întinsă pe întreaga suprafaţă a ecranului. Această mapă este asociată cu un panel GIS (în curs de dezvoltare) care permite controlul informaţiei vizibile pe hartă. Hărţile pot fi atât în format raster cât şi vectorial. Proprietăţile entităţilor vectoriale pot fi modificate de către utilizator, iar preferinţele sunt memorate în sistem.
 • O aplicaţie GIS poate produce hărţi pe bază de parametrii de mediu incluşi în fişiere grid. O suită de proprietăţi de desenare ale hărţilor se pot controla prin această aplicaţie: gradient de culoare pe valori, culori şi grosime borduri şi perimetre, contururi pe valori, etichete etc.). Funcţiile de desenat vectorial permit selectarea unei regiuni pe hartă şi interogarea parametrilor de mediu.
 • Un serviciu web myBiosis plotează pe hărţi localităţile, toponimele, şi alte repere geografice.


Câteva dintre caracteristicile importante:
 • datele stocate în sistem sunt accesibile utilizatorului de pe orice computer.
 • datele stocate sunt salvate periodic pentru protecţie..
 • structura modulară permite incorporarea nelimitată de noi funcţii şi aplicaţii care pot fi virtual accesate de oriunde din sistem.
 • designul aplicaţiilor este definit în fişiere template ceea ce permite personalizarea fără limite a interfeţei. În timp, fiecare aspect al interfeţei va putea fi personalizat.
 • structura modulară şi separarea generatorului de date de interfaţă va permite dezvoltarea unui mediu de programare pentru noi module şi functii; acest mediu va fi accessibil utilizatorilor.
 • pentru că sistemul rulează pe Internet există posibilităţi de integrare cu soluţii mobile.


Alte aspecte practice importante:
 • myBiOSis nu este un site - nu este o pagină de internet ci o aplicaţie elaborată care extinde eficienţa şi aplicabilitatea bazei de date myNature (proiectele personale se vor putea armoniza cu cele ale proiectului myNature).
 • când foloseşti myBiOSis intri într-o singură "pagină". Butoanele de navigare ale browserului (back, forward şi reload) sunt nefolositoare. Funcţiile back şi forward sunt preluate de anumite pagini prin butoanele de navigare ce sunt localizate în partea dreaptă a barei de titlu. Din acest punct de vedere myBiOSis oferă avantaje faţă de butoanele browserului pentru că fiecare fereastră care prezintă aceste butoane are propria sa istorie de navigare. În acest mod poţi naviga prin toate căutările sau toate detaliile obiectelor digitale în mod independent.
 • myBiOSis este infometat după spaţiu pe ecran. Cu cât ajungi să foloseşti mai multe funcţii simultan cu atât vei dori mai mult spaţiu pe desktop. Sistemul a fost testat pe ecrane cu rezoluţie de la 1200 pixeli (pe lăţime) în sus. Pentru a maximiza suprafaţa disponibilă poţi folosi tasta F11 sau opţiunea în meniu view full screen. Aceste opţiuni sunt bineînteles reversibile.
 • nu uita să faci logout (în meniul myBiOSis găseşti funcţia sub titlul Home -> logout).
 • în prezent myBiOSis rulează doar în browserul Firefox ( http://www.mozilla.com/en-US/firefox/).
 • pentru a începe sesiunea myBiOSis click aici.
 • o vorbă bună face minuni: să păstrăm interacţiunile în plan constructiv.


18-Mar-2009 greendorf

scroll to top


comments for this blog item
you have to sign in mybiosis.info environment in order to post a comment here

 Seamless integration with your desktop and an even more facile data input into the biodiversity database.
 extragere coordonate geo din imagini
 app: resurse externe BHL
 app: funcție de căutare a obiectelor digitale după identificatori
 app: personalizare bară de sarcini in myBiOSis
 app: modulul pentru statistici îmbunătățit
 functii editare imagine
 fii punctual cu imaginea ta
 data input: import de date facil
 blog dedicat Retezatului
 custom interface
 blogosphere: blogoSfera myNature
 myBiOSis un desktop orientat pe aplicatii de biodiversitate si taxonomie
 app: myBiOSis beta


mybiosis.info
Nature protected areas
Beni's page
GABI'S PAGE
corinaa AT mybiosis.info
myBiOSis
Botanical Notes
The Retezat Mountains
Europe and Middle East Orchids
Romanian Orthoptera
Zoology

share this article