Caelifera: lacuste [26-Jan-2010]
 Ensifera: cosasi, greieri, coropisnite [26-Jan-2010]
 Publicații dedicate grupului Orthoptera [25-Jan-2010]
 Bioacustica ortopterelor [25-Jan-2010]
 Despre lăcuste, greieri și cosași [22-Jan-2010]
scroll to topArticle Bioacustica ortopterelor

Dintre nevertebrate, la ortoptere, organele stridulante ating cotele cele mai inalte ale perfectiunii morfologice. Cosasii, greierii si lacustele sunt insectele cu cele mai diverse emisii sonore; de regula stridulatia difera mult de la specie la specie, iar majoritatea speciilor pot fi usor identificate doar ascultandu-le “cantecul”. Acest lucru este deosebit de folositor in cazul genurilor cu multe specii asemanatoare morfologic (Isophya, Poecilimon, Chorthippus etc.). Bineinteles ca stridulatia poate diferi in functie de anumiti parametri: temperatura, umiditate, lumina etc.

Analiza stridulatiei presupune descrierea oscilogramei si a spectrogramei sunetului emis. Anumiti termeni sunt folositi in acest studiu, si anume: impulsul, silaba, strofa. Impulsul este sunetul produs la atingerea dintre dintisorii nervurii stridulante de pe tegmina sau femur; o miscare completa de deschidere si inchidere a tegminelor formeaza o silaba, iar mai multe miscari repetate rapid in acest sens reprezinta strofa (Ragge & Reynolds, 1998).

Silaba este produsa diferit la Ensifere fata de Caelifere. La Ensifere, sunetul se produce prin frecarea tegminelor una de alta, o silaba presupunand o miscare completa de “deschidere” a tegminelor (semi-silaba de deschidere) si de revenire a acestora la pozitia normala, adica de “inchidere” (semi-silaba de inchidere). Caeliferele produc silabe prin miscarea femurului posterior pe suprafata tegminei: o miscare in sus a femurului pe tegmina (semi-silaba de deschidere) este urmata de miscarea de revenire la pozitia normal, in jos (semi-silaba de inchidere).

De regula, ortopterele fac aceste miscari in ritm foarte rapid, greu de observat pentru ochiul uman. Exista si exceptii: la unii cosasi (cum e cazul speciei Isophya modesta), miscarea tegminelor se face lent, iar semi-silabele sunt usor de urmarit.

In ceea ce priveste analiza spectrogramei, avem nevoie de o inregistrare a sunetului de calitate buna. Aceasta este realizabila cu un reportofon digital a carui frecventa de captare a sunetului sa fie cel putin in intervalul 1-40kHz, deoarece majoritatea ortopterelor au un spectrum larg - inclusiv in domeniul ultrasunetelor (peste 20kHz). Inregistrarile vor fi procesate pe calculator, folosind unul dintre diversele programe speciale.Oecanthus pellucens

25-Jan-2010 nusi81
scroll to top